Rumba

Denumirea de Rumba este un termen generic ce acoperă o mare varietate de nume (Son, Danzon, Guagira, Guaracha, Naningo) a unei muzici sau dans din vestul Indiei. Semnificația exactă variază de la o insulă la alta. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, "Son-ul" era un dans popular al clasei medii din Cuba, fiind o variantă rafinată, mai lentă, a Rumbei. Și mai lent era "Danzon-ul", dansul bogatașilor din Cuba, care presupunea pași foarte mici, femeia producând o foarte ușoară basculare a șoldurilor prin îndoirea și întinderea alternativă a genunchilor.

Există două surse ale Rumbei, una spaniolă și alta africană. Dezvoltarea principală a avut loc în Cuba, deși au existat dezvoltări similare și în alte insule din Caraibe și în general din America Latină.
Influența Rumbei a apărut în secolul al XVI-lea, o dată cu importul sclavilor negri din Africa. În folclor, rumba este în esență mimarea unui act sexual cu mișcări exagerate ale șoldurilor, cu o atitudine senzuală, agresivă din partea bărbatului și defensivă din partea femeii. Muzica este formată din bătăi întrerupte (stacatto beat) susținute de mișcări expresive ale dansatorilor. Instrumentele acompaniatoare includ maracas, clavecin, marimbola și tobe.

Dansul a aparut în 1935 în filmul "Rumba", un music-hall superficial, în care George Raft juca rolul unui dansator ce câstiga moștenitoarea Carol Lombard prin limbajul universal al dansului.

Măsura muzicală este de 4/4, iar tempo-ul este de 25-27 de măsuri pe minut.

Senzuală, subtilă și pasionantă, Rumba este numită "perla dansurilor latino-americane", fiind un dans al iubirii și suferinței. Se caracterizează prin mișcări ample ale bazinului și unduiri elegante ale brațelor, având chiar și un anumit melo-dramatism.
Astăzi, multe dintre figurile de bază au păstrat vechea poveste pasionantă de dragoste în care femeia încearcă să domine bărbatul cu ajutorul farmecului său feminin. În coregrafiile reușite va exista întotdeauna un element de "tachinare și fugă", bărbatul fiind ispitit și apoi respins.
Pentru parteneră, mișcările cele mai atractive sunt cele de bazin, în timp ce partenerul își folosește întregul trup pentru a-și impresiona și domina partenera. Din păcate, la finalul dansului, el nu reușește niciodată. Astfel, putem spune că Rumba a fost și a rămas spiritul și sufletul muzicii și dansului latino-american.

<< înapoi