Cha-Cha

Nu putem vorbi despre Cha-cha fara să pomenim în prealabil despre Mambo. Există trei forme de Mambo: simplu, dublu sau triplu, iar versiunea triplă are defapt cinci pași. Din acest tip de dans s-a dezvoltat Cha-cha-ul.
La sfârșitul anilor 1940, în Havana (Cuba), trupele de muzicieni americani și cubanezi cântau în cazinourile marilor orașe. Câteva dintre aceste orchestre au încercat să combine ritmul american de jazz, cu cel cubanez de rumba. Rezultatul a fost Mambo.
Printre numeroasele figuri de Mambo, exista una care se numea "chatch", care implica trei mișcări rapide urmate de doi pași mai lenți. Până la începutul anilor 1950, această figură a schițat un nou dans, dans numit cha – cha – cha.

Cha-cha-ul a moștenit foarte multe elemente de stil de la "părinții" lui, adică mambo și rumba, rămânând un dans senzual și foarte energic. Ca majoritatea dansurilor latine, acesta se realizează cu o mișcare a picioarelor în contact cu podeaua. Șoldurile dansatorilor sunt relaxate și permit o mișcare naturală a secțiunii pelviene. Partea superioară a corpului se poziționează deasupra piciorului cu care se calcă.

Cha-cha-ul este ultimul venit în categoria dansurilor latino-americane. A fost văzut pentru prima dată în sălile de dans din America în jurul anilor 1950, fiind o versiune mai lentă și mai puțin complicată a Mambo-ului, numită Dublu Mambo. Multă lume s-a plâns că Mambo-ul este prea rapid și prea sacadat, iar orchestrele au început să încetinească ritmul. Numărătoarea caracteristică este: un, doi, trei, cha-cha.

Măsura muzicală este de 4/4, iar tempo-ul este de 30 de măsuri pe minut.

Denumirea acestui dans a fost prescurtată, din Cha-cha-cha devenind Cha-cha.
Cha-cha-ul este un dans plin de viață, ce implică mișcări rapide care trebuie să degaje o atmosferă veselă, de joacă, puțin obraznică, ștrengărească. Are un ritm sacadat, plin de vitalitate și forță, dansându-se pe melodii ce au împrumutat multe elemente din jazz, beat și disco.
Cha-cha-ul este popular și astăzi, ritmul lui putând fi auzit în muzica lui Julio Iglesias, Gloria Estefan, Ricky Martin, Enrique Iglesias, Jennifer Lopez, Chayanne și mulți alții.

<< înapoi