Paso Doble

Paso Doble este singurul dans latino-american ce nu își are rădăcinile în cultura “Negro”, fiind originar din Spania, descoperit de asemenea și în Mexic. Numele de "Paso Doble" înseamnă "doi pași" și se poate deosebi de "Paso a Dos" care semnifică "dans în doi". Conceptul de "doi pași" se referă la natura de marș a pașilor de dans, care pot fi numărați cu "1, 2" pentru "stânga, dreapta".

Paso Doble este unul dintre multele dansuri spaniole tradiționale care sunt asociate cu diferite aspecte ale vieții spaniole. Paso Doble s-a dezvoltat pe baza mișcărilor matadorului în timpul coridelor. În acest dans, partenerul este în centrul atenției, partenerei revenindu-i rolul capei. Elementul de legătură între coridă și muzica acestui dans este dat mai ales de caracteristica muzicii de marș folosită la începutul coridei. Coridele datează încă din vechea Creta și abia în anii 1700 a fost adoptată și de către spanioli.


Paso Doble este ultimul dans care se învață în timpul cursurilor de dansuri latino-americane, deoarece se bazează pe o coregrafie precis aranjată pe linia melodică, fiind un dans foarte dificil.

Paso Doble a început să câștige popularitate în jurul anilor 1920, punctul culminant al popularității sale fiind atins în anul 1926. Paso Doble a fost acceptat ca dans de competiție după cel de-al Doilea Război Mondial.

Măsura muzicală este de 2/4, iar tempo-ul este de 60-62 măsuri pe minut.

În momentul în care începe muzica de Paso Doble, instantaneu se crează o atmosferă specific spaniolă. Modul de prezentare a acestui dans este cu pieptul larg, umerii desfăcuți și îndreptați în jos, cu gâtul tras pe spate și cu capul înclinat ușor în față spre în jos. Aceasta este poziția toreadorului care trebuie să aibă contact vizual permanent cu taurul.

De obicei coregrafia este legată de structura melodică a dansului "Espagna Cani", care este dansul țigănesc spaniol, acest dans având trei bucăți crescendo în muzică (numite și “Gipsy”). Aceste momente sunt ușor de remarcat datorită accentelor de-a lungul melodiei și respectiv a pozelor spectaculoase relalizate de către dansatori, fapt ce adaugă grandoare dansului.
<< înapoi