Jive

Jive-ul, adus din America, s-a dezvoltat inițial dintr-un dans numit “Jitteburg”, prin eliminarea elementelor acrobatice și perfecționarea tehnicii. Prima descriere a acestui dans a fost realizată de către profesorul londonez de dans Victor Silvester, descriere publicată în Europa în anul 1944.

Originile cuvântului 'jive' nu se cunosc exact. Se poate referi la "jive talk", adică o discuție gălăgioasă și colorată, nepotrivită, înșelătoare sau exagerată. Acest cuvânt reflectă caracterul dansului: săltăreț și gălăgios. Primele influențe ale Jive-ului vin de la sclavii africani din America. Aceștia dansau câteva dansuri tradiționale care aveau atât pași simpli cât și tripli. De asemenea, muzica lor avea un ritm contiuu de bas, și câteva elemente ale ritmului actual de jive.


În anii 1880, existau competiții ale acestui dans printre negrii din Sud, iar premiul era un tort, dansul primind astfel numele de "Mersul tortului". Modul exuberant al manifestării muzicale și coregrafice ale acestui tip de dans contrasta foarte mult cu stilul mai mult decât sobru și fără viață al albilor din înalta societate.

Odată cu moartea reginei Victoria în 1901, popoarele vorbitoare de limbă engleză s-au simțit mai libere și au adoptat nu numai acest tip de dans, ci foarte multe altele, fiind considerate indecente și mult timp după aceea.
Jive-ul este un amestec de Rock & Roll, Boogie-Woogie, American Swing și Jitteburg, de unde reiese caracterul expresiv și rapid al dansului. Dintre toate acestea, Jive-ul este cel mai mult legat de Swing, mai ales deoarece a evoluat în urma competițiilor care se țineau în America și în anumite părți din Europa la începutul anilor 1900. Muzica de Jive s-a dezvoltat cu precădere în perioada anilor '50 – '60, conținând ritmuri săltărețe și melodii plăcute.
El poate fi dansat atât pe ringul de dans la o competiție de dans sportiv, cât și în discotecă sau în cluburi. Cel mai evident element distinctiv al acestui dans este viteza. Fiind din familia Swing-ului sau Lindy Hop-ului, el necesită un spațiu de dans considerabil și multă energie fizică. Fiind ultimul dans în cadrul competițiilor, dansatorii sunt nevoiți să demonstreze că după celelate patru dansuri mai au energia necesară pentru Jive.
Tebuie menționat faptul că există două stiluri de Jive: stilul internațional și stilul bazat mai mult pe mișcările Swing-ului.

Jive este un dans “static”, neexistând deplasare pe sensul de dans. Timpii accentuați sunt 2 și 4.

Muzica are un ritm de 4/4, cu tempo-ul de 42-44 de măsuri pe minut.

Mai trebuie adăugat faptul că acest dans conține atât pași de chasse, cât și kick-uri sau piruete rapide. De multe ori aceste lucruri se succed într-un mod foarte complicat, de accea trebuie ca cei doi parteneri să rămână foarte concentrați pentru a nu a pierde ritmul muzical. În cadrul competițiilor, partenerii sunt de multe ori punctați în funcție de energia pe care o manifestă, dar mai ales de corectitudinea și estetica execuției pașilor pe ritmul melodiei. Flick-urile și kick-urile nu trebuie să fie doar pură decorație artistică.

<< înapoi